Plante de plante numai aici

Plantatia.ro - magazin online de plante interior, plante exterior, flori, gazon, seminte si bulbi, ghivece, accesorii de gradina si toate cele necesare pentru amenajarea spatiului tau verde

Si bineinteles flori de flori

Plantatia.ro - magazin online de plante interior, plante exterior, flori, gazon, seminte si bulbi, ghivece, accesorii de gradina si toate cele necesare pentru amenajarea spatiului tau verde

duminică, 12 iunie 2011

Plantele/florile - un cadou potrivit in orice imprejurare

Luaţi în considerare o planta sau un buchet de flori drept cadou pentru o casă nouă, pentru a ura insanatosire grabnica, pentru a transmite felicitări, pentru o zi de nastere sau pentru a spune "mulţumesc" sau "te iubesc."

Si domnii apreciaza plantele si florile in aceeasi masura ca si doamnele.

Niciodata nu trimiteti flori de plastic.

Plantele/plantele pot spune "imi pare rau" mai bine decat orice alt cadou.


luni, 30 mai 2011

Juniperus




Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Juniperus communis este un arbust dens, care creste piramidal cu frunzis de culoare verde-albastrui. Se adapteaza usor intr-o gama larga de conditii.

CULTIVARE SI INGRIJIRE
Pentru plantare se sapa o gaura de două ori dimensiunea rădăcinii şi suficient de adânca. Daca solul nu este propice, se sapa groapa chiar mai mare şi se umple cu un amestec dintr-o parte sol original si o parte sol special preparat.
Se îndepărtează cu grijă planta din recipient şi se separa cu grija radacinile. Se pozitioneaza in centrul gaurii. Se umple cu sol original sau cu amestec modificat dacă este necesar aşa cum este descris mai sus. Pentru arbuşti mai mari, se toarna multa apa.
Atborii pot fii fertilizati o data la 2-3 ani pe cand la arbusti, acest ciclu se poate repeta anual. Se recomanda sa se evite fertilizarea spre finalul sezonului de crestere. Altfel este posibil ca plantele sa nu reziste in sezonul rece.

LUMINA
Prefera semi-umbra sau soare puternic.

UDARE
Solul ar trebui să fie păstrat uniform umed şi udat în mod regulat, după cum impun condiţiile. Cele mai multe plante ca un inch de apă de o săptămână în timpul sezonului de crestere, dar aveţi grijă să nu peste apă. In primii doi ani de la plantare, udarea regulată este importantă. Primul an este critic. Se prefera udarea abundenta o data pe saptamana, decât udarea frecventa pentru câteva minute.

BOLI SI DAUNATORI
Omizi si diverse larve. Pentru evitarea acestor daunatori, feriti planta de buruieni si folositi insecticide specifice.

duminică, 29 mai 2011

OFERTA SPECIALA A VERII

Pentru ca ne tinem de cuvant, va oferim 5% reducere la orice produs din categoriile:

Cala ( Zantedeschia )



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Cala (Zantedeschia aethiopiea) este o floare mare, cu petale groase, cerate si capete solitare de 15-20 cm lungime. Sunt perfecte ca flori taiate. Avand in vedere ca infloresc pe tulpini ciudate, rotunde, poate parea ciudat ca fiecare tuber face 10, chiar si 30 de flori. Culorile sunt variate – alb, galben, roz, culoarea levanticai, rosu, portocaliu si verde. Ca floare taiata, cala rezista 7-10 zile.

CULTIVARE SI INGRIJIRE
Gasiti un loc din gradina in care pamantul sa fie usor drenabil. De exemplu, daca la 5-6 ore dupa o ploaie serioasa inca mai sunt baltoace de apa pe sol, atunci mai bine cautati alt loc sau imbunatatiti calitatea pamantului cu material organic. Turba, compostul, bucati de talas sau scoarta de copac, balegar descompus sunt bune in acest sens. Cala se dezvolta cel mai bine in pamant umed (spre deosebire de celelalte plante du bulbi), dar nu suporta pamantul imbibat cu apa. Daca le plantati in ghiveci, folositi pamant de buna calitate, usor drenabil (orice tip de pamant de flori din comert este bun) si asigurati-va ca ghiveciul are gauri prin care sa se scurga apa.
2. Plantati bulbii intr-un loc in care sa primeasca soare direct (dar nu la amiaza) sau lumina puternica, filtrata.
3. Sapati o groapa nu foarte adanca si asezati tuberul cu partea ascutita in sus.
4. Dupa plantare, udati din abundenta. Radacinile si frunzele vor aparea destul de repede dupa aceea, din pamantul cald (acesta este inca un element important - daca solul este rece, nu plantati inca tuberii).
5. Cand este in floare, puteti taia tijele de cala pentru a face aranjamente florale. Acest lucru nu va deranja planta.
6. Dupa ce nu mai apar flori, lasati foliajul sa se dezvolte in continuare, nu il taiati (din acest punct de vedere, ingrijirea calei seamana cu cea a gladiolei). Oricat de ciudat ar parea, frunzele aduna lumina soarelui si o stocheaza pentru florile din anul urmator. Nu uitati sa udati planta in continuare. Frunzele pot fi taiate de abia cand se ingalbenesc. In zonele mai reci, tuberii trebuie scosi din pamant dupa primul inghet si se depoziteaza dupa cum am explicat mai sus.

TEMPERATURA
In climatele mai reci si in cele temperate, cala se dezvolta bine in plin soare. De asemenea, razele directe ale soarelui dau culoare mai puternica florilor. In zonele cu temperaturi ridicate, cala trebuie plantata in partial umbra, pentru a evita pamantul incins de soare.Cala nu este foarte rezistenta la conditiile de iarna, incluziv la ingheturi puternice sau umezeala extrema.

INMULTIRE
Inmultirea plantelor de Cala se face prin intermediul partii subterane, denumita rizom. La sfarsitul perioadei de repaus se poate face separarea rizomilor, avand in vedere ca fiecare rizom sa aiba doi-trei muguri. Inainte de plantare se pot lasa cateva zile la uscat rizomii pentru fortificare.

UDARE
Udarea se aplică moderat la începutul şi sfârşitul perioadei de vegetaţie. Din momentul apariţiei florilor, apa se toarnă direct pe pământul din ghiveci. Nu este bine să se pulverizeze apa pentru că pot apare pete pe flori.

TRANSPLANTARE
Transplantare: anual, in noiembrie.

Cerinte specifice: nu lasati sa stagneze apa in ghiveci.

BOLI SI DAUNATORI
1.Brumificarea rădăcinilor (Thielaviopsis basicola): Trăieşte în pământ atacând rădăcinile plantelor slabe. Daca pământul este menţinut continuu afânat atacul nu are loc. Boala se caracterizează prin faptul că frunzele mai ales cele bătrâne încep să se ofilească, se smulg uşor şi întreaga creştere a plantei stagnează.

Sporul casei ( Impatiens new guinea )



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Planta este foarte populara datorita faptului ca infloreste neintrerupt aproape tot anul.

CULTIVARE SI INGRIJIRE
Substratul trebuie sa fie aerat, cu o buna capacitate de retinere a apei, dar si o suficienta drenare.
Ciupirea lastarilor la plantele tinere se face de mai multe ori pentru a forma o tufa compacta.

TEMPERATURA
Temperatura optima de crestere si inflorire este de 18-20 grade C. Vara se evita soarele direct

INMULTIRE
Inmultirea acestei plante se realizeaza din luna aprilie pana in octombrie, prin butasi, care se obtin din ramurile laterale, ce se pastreaza in apa timp de 2-3 spatamani, pana cand dezvolta radacini, mai apoi fiind necesara plantarea in vase mici, separate, intr-un compost umed, in asa fel incat sa fie ferite de lumina timp de 1-2 saptamani. Exista si varianta de inmultire prin samanta, care trebuie sa se faca primavara.

UDARE
Vara se uda zilnic, pamantul trebuie sa fie reavan tot timpul, iar iarna se uda numai atunci cand este nevoie.

TRANSPLANTARE
Transplantarea se face primavara, numai atunci cand este nevoie (daca planta sta intr-un volum mic de pamant atunci nu infloreste sau florile cad).

BOLI SI DAUNATORI
Impatiens au probleme cu afidele si acarieni. Foloseste insecticid pentru a le scapa de aceste probleme.

Cercelus (fucsia)



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Fuchsia este o planta curgatoare care provine din Mexic si Noua Zeelanda. La noi este cunoscuta sub denumirea de „cercelus” datorita florilor in forma de cercei. Fuchsia poate fi crescuta in ghiveci ca planta curgatoare, arbust sau chiar bonsai.
Cultivare si ingrijire Cercelusul poate fi cultivat si in gradina, sub forma de arbust. Odata plantat, cercelusul poate trai ani de zile cu o cantitate minima de ingrijire. Majoritatea iubitorilor de plante prefera insa speciile de fuchsia care pot fi crescute in apartament.Primavara este indicata tunderea plantei, pentru ca ea sa se dezvolte frumos si armonios. Pentru a stimula productia de flori, varfurile fuchsiei trebuie ciupite. Atfel, cercelusii vor fi mai bogati si mult mai colorati.

Temperatura
Este recomandat sa asezi fuchsia langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. In general, planta prefera o temperatura de 15-21o C in timpul zilei si cu 10o C mai redusa pe timpul noptii. Este bine sa stii ca fuchsia nu mai infloreste cand temperatura medie din timpul zilei creste peste 24 gradeC. Iarna cercelusul prefera umbra si o temperatura cuprinsa intre 4 si 10o C intrucat intra in perioada de repaus.

Inmultire
Fuchia poate fi inmultita prin butasi prelevati in perioada de primavara sau la inceputul toamnei. Este recomandat ca butasii sa fie prelevati de la lastarii tineri si sa fie lungi de 10-12 cm. Butasii se planteaza separat in compost umed, de preferinta un amestec de nisip si turba in parti egale. Radacinile vor aparea in 3-4 saptamani, dupa care plantele se pot muta in ghivece cu pamant special de plante. Operatiunea de inmultire prin seminte se poate face primavara, in lunile martie-aprilie. Semintele trebuie asezate intr-un ghiveci si acoperite cu un strat subtire de compost umed. Se adapostesc la umbra, la o temperatura de circa 16o C, pentru a inmuguri. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate, pot fi plantate in ghivece separate.

Udare
In perioada de vegetatie planta se uda periodic astfel incat pamantul sa fie in peranenta reavan. Solul indicat este amestecul de mranita si humus.Este bine sa hranesti planta si cu o solutie fertilizanta, la fiecare 2 saptamani, in perioada de crestere. Toamna, planta trebuie udata din ce in ce mai rar si cu cantitati din ce in ce mai mici de apa, pentru a o pregati sa intre in repaus. In perioada iernii, fuchisa se uda foarte rar, atat cat sa nu se usuce complet pamantul din ghivece.

Transplantare
In aprilie, plantele vor fi readuse la suprafata si transplantate sau puse direct in pamantul din gradina. Plantele vor avea o infatislare inestetica, dar dupa scurt vor reincepe sa creasca si sa produca flori pe toata perioada ce va urma.

Boli si daunatori
Paianjenul rosu este unul dintre cei mai aprigi daunatori ai fuchsiei. Planta mai poate fi atacata de rugina, afide, muste albe. Ca sa previi rugina si uscarea frunzelor este indicat sa plasezi cercelusul in medii cu o buna circulatie a aerului.

Garofite ( Dianthus )



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Originare din Eurasia, garoafele sunt unele din cele mai populare flori de gradina si se numara prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Exista sute de varietati si hibrizi. In limba greaca, "dianthus" inseamna "floarea lui Zeus" sau "floarea divina".

Garoafele pot atinge 60-90 cm inaltime, desi majoritatea varietatilor cultivate in gradina ating 25-50 cm.

CULTIVARE SI INGRIJIRE
Garoafa este printre cele mai cautate flori; ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala. Ele se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramoziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc.
Garoafele au nevoie de pamant fertil, usor alkalin sau neutru din punctul de vedere al pH-ului, usor drenabil si de 4-5 ore de plin soare, zilnic. Pamantul trebuie sa fie umed. Evitati sa udati in exces florile, pentru ca acest lucru va duce la ingalbenirea foliajului. Pentru ca sa infloreasca in continuu, garoafele trebuie tratate usor cu o substanta fertilizatoare lichida (10-10-10), la fiecare 6-8 saptamani. Florile trecute, ofilite, trebuie inlaturate repede pentru a incuraja inflorirea continua.

TEMPERATURA
Daca garoafa este crescuta la planta de apartament, trebuie sa aveti mare grija la conditiile de temperatura si umiditate din incaperea in care este asezat ghiveciul. Aerul prea uscat dauneaza foarte mult garoafelor; acest lucru se poate regla prin stropirea frunzelor si asezarea ghiveciului intr-o pozitie in care sa nu fie expusa la surse de caldura sau la soare direct.

INMULTIRE
Dianthus se inmultesc prin samanta sau prin taiere. Semintele pot fi sadite direct in gradina de flori, sau semanate inauntru pentru o transplantare ulterioara. Prefera vremea calda, deci daca le plantezi in exterior, sadeste-le dupa ce solul a inceput sa se incalzeasca primavara.Se recomanda un inceput in interior, cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet, astfel vor inflori inca din primul an. Seamana semintele la inceputul anotimpului si acopera-le usor cu pamant, permitand o distanta de 25-30 cm intre plante, desi vor suporta si putina aglomeratie.

UDARE
Trebuie udate o data sau de doua ori pe saptamana pe timp de seceta. Nu uita sa adaugi un ingrasamant odata pe luna, si retine ca, dupa ce florile au murit, tulpinile trebuie taiate de la nivelul solului.

TRANSPLANTARE
La transplantare se lasa 30-38 cm intre ele

BOLI SI DAUNATORI
Boala cea mai de temut care apare la garoafe este fusariosa. Ea se propaga prin contaminarea solului si intra prin radacini in intregul sistem vascular. Se manifesta prin ingalbenirea severa a frunzelor si ofilirea plantei. O alta boala, putrezirea tulpinii se manifesta la plantele tinere, ale caror tulpini se innegresc la baza. Garoafele mai pot fi atacate de rugina si de mucegai cenusiu.
Dintre daunatori il mentionam pe cel mai frecvent: paianjenul rosu.

Bromelia vriesea



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Plante cunoscute pentru frunzele sale lungi si rigide, mai mult sau mai putin inguste adaptate la economia de apa, prin forma, structura si asezare.

Dispozitia lor ca intr-un cornet asigura acumularea de apa. Pe margine unele frunze prezinta dinti spinosi - Ananas, Neoregelia. La unele specii, florile sunt insotite de bractee intens colorate -

Guzmania,Neoregelia, Vriesea.

Bromeliile sunt decorative prin frunzisul frumos, dar si pentru florile lor interesante. Cateva dintre ele - Aechmea, Vriesea - beneficiaza de ambele elemente decorative.

LUMINA - multa, ferite de soare direct. Suporta bine perioadele din an cu putina lumina;

TEMPERATURA - bromeliile sunt plante exigente la schimbari ale mediului, solicita temperaturi intre 20-28 grade;

SUBSTRATUL - trebuie sa fie foarte fibros, pH 5-6.

UDARE - in coletul plantei trebuie sa fie apa in permanenta. Substratul trebuie sa fie reavan ines ud;

FERTILIZAREA - se aplica o data pe luna; stropirea frunzelor cu solutia fertilizatoare sau turnarea ei in coletul frunzelor, sunt metodele cele mai bune de aplicare.

TRANSPLANTAREA - ghiveciul in care se pune planta este indicat sa fie ceva mai mic decat prea mare, mai mult larg decat inalt.

Iasomia de madagascar ( Stephanotis floribunda )



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .

Floribunda Stephanotis este o planta cataratoare, delicata, permanent verde, cu tendinta de incolacire. Are nevoie de caldura pentru a creste (warm growing) şi este potrivită pentru cresterea in sera sau in casa.Creste pana la aproximativ 6 metri şi produce flori albe foarte parfumate cu aspect de ceara

CULTIVARE SI INGRIJIRE: Solul: amestec de pamant de gradina, pamant de frunze si nisip.
Expunerea: de-a lungul anului prefera multa lumina, dar vara trebuie ferita de razele directe ale soarelui.
Din mai pana in septembrie se fertilizeaza la 15 zile cu ingrasamant lichid;
-o perioada de uscaciune si de racoare, iarna, este obligatorie pentru formarea florilor.
-anual se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare, pana cand acesta ajunge la 20cm, dupa care se va schimba doar solul de la suprafata.

TEMPERATURA: 14-25 gr C; iarna: 10-13 gr C . Nu suporta variatile bruste de temperatura( pierde bobocii). Trebuie ferita de curentii de aer.

INMULTIRE: se face primavara/inceputul verii, prin butasi de 8-10 cm, taiati sub un nod, lasand doua frunze. Se trateaza butasul cu pulbere hormonala pentru inradacinare. Se planteaza in amestec umed de turba si nisip. Se acopera cu o punga de plastic. Are nevoie de lumina puternica, dar ferit de razele directe ale soarelui. Inradacinarea poate dura 8-10saptamani. Cand planta tanara incepe sa creasca, se muta intr-un vas potrivit si se trateaza ca orice planta matura.

UDARE: Umiditatea: ca orice planta tropicala, iubeste umiditatea. Are nevoie de dusuri periodice, dar niciodata cu apa rece, sau direct pe flori.Vara se uda de 3 ori pe sapatamana. In perioada de cresterea solul trebuie mentinut in permanenta umed. Din noiembrie pana in martiee se uda la la 8-12 zile

BOLI SI DAUNATORI: -paianjenul rosu-cand aerul este prea uscat-necesare dusuri repetate;
-cosenila fainoasa-pe ramurile tinere( formeaza mici cocoloase ca de vata)-se inlatura cu alcool
-planta rezista mai bine atacului acestor insecte daca isi petrece iarna la temperatura putin mai scazuta.

vineri, 20 mai 2011

Dracaena



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro


Dracena este o planta permanent verde cu crestere relativ rapida, apreciata pentru frunzele sale de diferite forme si culori - arcuite, foarte lungi, inguste, bordate de rosu - D. marginata; late, stralucitoare, in pozitie dreapta sau curbata- D.fragrans; largi marcate de dungi albe-crem - D.deremensis; verzi-cenusii, cu cate o dunga alb-crem pe margini - D.sanderiana.

LUMINA - multa, dar nu soare direct; tolereaza usor si semiumbra;

TEMPERATURA - optima 15-21 grade C;

SUBSTRATUL - pamant de gradina si turba sau pamant de frunze.

UDARI - apa trebuie asigurata cu regularitate, fara sa se lase multa vreme pamantul uscat (1-2 ori pe saptamana);

FERTILIZAREA - se executa numai vara de 2 ori pe saptamana;

TRANSPLANTAREA - se face primavara la 2-3 ani.

Pulverizarea plantei cu apa sau stergerea frunzelor cu carpa umeda, trebuie aplicate frecvent!!

Dieffenbachia mix



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro


Utilizare
: plantă decorativă prin frunze, pentru interior sau pentru seră ori solariu, in timpul verii.

Origine: Zona tropicală din America de Sud.

Descrierea plantei: plantă erbacee rezistentă, cu o tulpină dreaptă, cămoasă, şi cu frunze mari, pătate cu alb, galben sau galben-verzui.

Lumină şi amplasare: soare filtrat; nu tineţi planta in soare direct. Soarele direct ii va decolora frunzele.

Interval de temperaturi: Preferă un loc călduros; nu tolerează temperaturi sub 5°C.

Udare: udaţi regulat cu apă dedurizată, permiţând pământului să se usuce uşor intre două udări. De asemenea, puteţi spăla planta cu duşul o dată pe lună.

Hrănire: aplicaţi un ingrăşământ cu conţinut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: planta este otrăvitoare şi nu trebuie ţinută la indemâna copiilor. Dacă o ţineti timp de două sau trei luni la o temperatură mai mică de 15°C, planta se va opri din creştere şi va incepe să inflorească. Pentru a stimula indesirea tufei, tundeţi-o la inceputul primăverii. Replantaţi o dată la doi ani, la inceputul primaverii.

Boli si daunatori: afide, păduchi lânoşi, păduchi ţestoşi, păianjeni roşii şi putregai cenuşiu.

Inmultire: prin butaşi din vârfuri de tulpini sau prin lăstari laterali, in timpul primăverii.

Cyclamen (ciclamen)

Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro


Planta deosebit de frumoasa, eleganta, aprecita pentru florile sale colorate pe nuante de roz, rosu, violet si alb sau bicolore, alcatuite din cinci petale mari (4 reflecte, iar una este aplecata de-a lungu pedunculului). Unele varietati au petalele incretite, altele au florile parfumate. Frunzele sunt marmorate cu argintiu sau cu diferite nuante de verde, ori au margini argintii.

LUMINA - multa, filtrata, nu soare direct;

TEMPERATURA - planta nu suporta caldura prea mare, 13-18 grade C este temperatura optima pentru crestere si inflorire;

SUBSTRATUL - se folosesc amestecuri usoare, cu o structura grosiera, pentru a se asigura o buna aerisire la nivelul sistemului radicular (pamant de frunze, mranita, turba+ nisip);

UDARI - moderate in substrat, dar solicita umiditate ridicata in atmosfera. Aerul prea uscat determina rasucirea marginii si ofilirea frunzelor;

FERTILIZAREA - se face bilunar in perioada aparitiei bobocilor si florilor.

Planta are nevoie de o perioada de repaus la sfarsitul infloririi.

Cycas


Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro

Se distinge prin eleganta frunzelor asemanatoare celor de palmieri cu care planta este confundata. Planta adulta prezinta un trunchi cilindric, gros, cu cicatrici si resturi ale frunzelor imbatranite si uscate. Frunzele sunt foarte lungi si usor arcuite, compuse din numeroase foliole, la randul lor alungite si ascutite.

LUMINA - ii place lumina, dar tolereaza si putina umbra;

TEMPERATURA - necesita camere temperate cu minimum 13 grade;

SUBSTRATUL - poate fi pamant de gradina cu adaus de mranita si nisip.

UDARI - vara se mentine pamantul reavan prin udari frecvente (2-3 ori pe saptamana). Iarna se lasa sa se usuce putin pamantul intre doua udari;

FERILIZAREA - se aplica de doua ori pe luna primavara si vara;

TRANSPLANTAREA - plantele tinere se transplanteaza la 1-2 ani, iar plantele mature la intervale mai mari.

Croton excellent

Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro


Crotonul este unul din cei mai frumosi arbusti tropicali cu frunze intregi sau lobate, colorate pe nuante de rosu, verde si galben, cu luciu stralucitor.

LUMINA - necesita locuri foarte bine luminate si chiar soare direct. Colorarea frunzisului depinde foarte mult de acest factor;

TEMPERATURA - prefera spatii calduroase (18-25 grade C); scaderea temperaturii sub 15 grade provoaca defolierea plantei;

SUBSTRATUL - planta prefera pamanturi usoare, permeabile si fertile; reactia usor acida (pH = 6) asigura o mai buna pigmentare a frunzelor;

UDARI - regulate tot timpul anului (2-3 ori pe saptamana); lipsa apei provoaca caderea frunzelor;

FERTILIZAREA - de doua ori pe luna;

TRANSPLANTAREA - se face primavara, la 2-3 ani.

Anthurium andreanum Lenny (Planta Flamingo)

Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro

Utilizare: planta decorativa prin flori, pentru interior.

Origine: Columbia.

Descrierea plantei: planta erbacee cu forma dreapta. Frunzele sale sunt lucioase, in forma de inima, si au codite lungi.

Florile sunt foarte frumoase, cu o bractee cerata de culoare rosu-stralucitor, roz, purpuriu, galben-verzui sau alb ce inconjoara inflorescenta galbena sau portocalie.

Lumina si amplasare: tolereaza un loc umbrit pana la soare filtrat. Nu o tineti in soare direct.

temperaturi: cald; nu tolereaza temperaturi sub 150C, preferand temperaturile mai ridicate.

Udare: udati regulat cu apa dedurizata si nu lasati solul sa se usuce. Pulverizati frecvent cu apa pentru a mentine un grad ridicat de umiditate.

Hranire: aplicati un ingrasamant cu continut scazut de azot o data pe luna, de primavara pana toamna. In restul anului nu trebuie hranita.

Recomandari speciale: replantati anual in timpul primaverii.

Boli si daunatori: afide, paduchi testosi, paianjeni rosii si putregai cenusiu.

lnmultire: prin divizare, la inceputul primaverii.

Hyacinthus (Zambila )



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro

Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.


Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.

Cultivare si ingrijire
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare. Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat. Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii

Temperatura
Ghiveciul se poate amplasa într-o încăpere luminoasă, dar este necesar să fie ferit de bătaia directă a razelor solare. De asemenea, este recomandat ca locul în care este aşezată zambila să nu fie marcat de fluctuaţii de temperatură sau de curenţi de aer.
Inmultire
Zambilele se inmultesc prin bulbii care apar in jurul cepei. Acestia pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat

Udare
Chiar dacă zambila nu necesită udare imediat după ce bulbii au fost plantaţi, este foarte important să se verifice atent umiditatea solului în care se află planta. Trebuie ca, mai ales în perioada apariţiei frunzelor şi a florilor, zambila să fie udată regulat, pentru ca pămîntul să nu se usuce.

Transplantare
Transplantarea nu trebuie sa se realizeze decat in cazurile ce impun acest lucru, ei putand rezista pe intervale mari de timp in acelasi loc. Perioada normala de inflorire a zambilelor este primavara devreme.

Boli si daunatori
In general, zambilele sunt rareori atacate de daunatori, acarieni sau alte insecte. In culturile de zambile cea mai frecventa dintre boli este putregaiul bulbilor si a radacinilor (xantomonas hyacinti).

Clivia miniata (crin rosu)

Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro

Utilizare: plantă perenă, decorativă prin flori, pentru interior, seră sau solariu.

Origine: Sudul Africii.

Descrierea plantei: plantă erbacee cu rădăcini cărnoase şi cu frunze lungi, luci oase, asemănătoare unor cureluşe. Florile in formă de clopoţei, portocalii sau roşii, sunt grupate intr-o umbelă mare şi sunt urmate de bobiţe roşii.

Lumină şi amplasare: soare filtrat. Nu ţineţi planta in soare direct.

Interval de temperaturi: cald până la rece; nu tolerează temperaturi sub O°C.

Udare: udaţi regulat după perioada de inflorire, lăsând pământul să se usuce uşor intre două udări. Udaţi mai puţin din octombrie, menţinând pământul aproape uscat. La inceputul primăverii, când apar bobocii florilor, incepeţi să udaţi din nou in mod regulat.

Hrănire: aplicaţi un ingrăşământ cu conţinut scăzut de azot o dată pe lună, după inflorire, până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: apariţia florilor este stimulată de perioada de hibernare, când planta trebuie ţinută intr-un loc luminos şi răcoros, la 10-15°C. Evitaţi să o ţineţi in soare direct, deoarece îi poate arde frunzele. Planta are nevoie de un drenaj bun şi trebuie replantată in fiecare an, primăvara.

Boli şi dăunători: păianjeni roşii.

Inmultire: prin seminţe, primăvara, sau prin divizarea plantei, atunci când nu se află in perioada de inflorire.

Hibiscus sunny athen (trandafir chinezesc)



Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro.

Planta infloreste din primavara pana toamna si sporadic pe parcursul iernii. Floarea are o durata efemera.

LUMINA - planta are nevoie de multa lumina pentru formarea bobocilor florali; vara totusi se fereste de insolatia puternica;

TEMPERATURA - planta creste si infloreste bine la 18-20 grade C;

SUBSTRATUL - trebuie sa fie bogat in humus si destul de afanat. Poate fi alcatuit din pamant de gradina, turba fibroasa sau pamant de frunze si nisip;

UDARI - frecvente, atat cat sa se mentina pamantul reavan (3-4 ori pe saptamana);

FERTILIZAREA - se aplica de 3-4 ori pe vara;

TRANSPLANTAREA - este necesara la interval de 3-5 ani, primavara;

CIUPIREA LASTARILOR - la plantele tinere este necesara pentru a asigura o buna ramificare de la baza;

TAIERILE - la plantele mature, se realizeaza in fiecare an, primavara, pentru corectarea formei coroanei.

duminică, 15 mai 2011

Hydrangea bodensee

Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro.

Cultivare si ingrijire

Hortensia (Hydragea) trebuie plantata intr-un pamant de buna calitate. Folositi un amestec format din 2-3 parti pamant de flori din comert, 1 parte balegar uscat si 1 parte turba. Groapa in care se va planta trebuie sa fie cel putin de doua ori mai mare decat ghemul de radacini. Dupa plantare, adaugati destul amestec de pamant cat sa formati un musuroi de 5-7 cm peste nivelul solului. Udati bine cu stropitoarea.
Temperatura Faţă de temperatură de asemenea are pretenţii moderate. Vegetează bine la temperaturi cuprinse între 16-19 °C. În perioada de repaus se menţine la 5-6 °C. Durate repausului este de 50-60 zile. Începând cu a doua jumătate a lunii decembrie se poate începe forţatul când plantele se duc la temperatura de 7-8 °C. După 8, 10 zile temperatura se ridică la 16-18 °C.
Nu suportă razele directe ale soarelui decât dimineaţa sau în amurg.


Inmultire

Înmulţirea prin seminţe a hortensiei se face numai în lucrările de ameliorare. Înmulţirea prin drajoni si marcotaj se utilizează pe scară redusă. În unităţile de producţie hortensia este înmulţită prin butaşi. Butaşii se fac din vârfurile de creştere. Perioada optimă pentru butăşire este februarie-iunie.

Udare

Udaţi din belşug in timpul perioadei de inflorire şi de creştere; nu lăsaţi pământul să se usuce. Udaţi mai puţin in celelalte perioade ale anului.
Boli si daunatori păianjeni roşii, putregai cenuşiu sau făinare

www.plantatia.ro

Bine ati venit pe blogul www.plantatia.ro!