Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro
Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.
Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.
Cultivare si ingrijire
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare. Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat. Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii
Temperatura
Ghiveciul se poate amplasa într-o încăpere luminoasă, dar este necesar să fie ferit de bătaia directă a razelor solare. De asemenea, este recomandat ca locul în care este aşezată zambila să nu fie marcat de fluctuaţii de temperatură sau de curenţi de aer.
Inmultire
Zambilele se inmultesc prin bulbii care apar in jurul cepei. Acestia pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat
Udare
Chiar dacă zambila nu necesită udare imediat după ce bulbii au fost plantaţi, este foarte important să se verifice atent umiditatea solului în care se află planta. Trebuie ca, mai ales în perioada apariţiei frunzelor şi a florilor, zambila să fie udată regulat, pentru ca pămîntul să nu se usuce.
Transplantare
Transplantarea nu trebuie sa se realizeze decat in cazurile ce impun acest lucru, ei putand rezista pe intervale mari de timp in acelasi loc. Perioada normala de inflorire a zambilelor este primavara devreme.
Boli si daunatori
In general, zambilele sunt rareori atacate de daunatori, acarieni sau alte insecte. In culturile de zambile cea mai frecventa dintre boli este putregaiul bulbilor si a radacinilor (xantomonas hyacinti).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu