Puteti achizitiona acest produs de pe plantatia.ro .
Cultivare si ingrijire Cercelusul poate fi cultivat si in gradina, sub forma de arbust. Odata plantat, cercelusul poate trai ani de zile cu o cantitate minima de ingrijire. Majoritatea iubitorilor de plante prefera insa speciile de fuchsia care pot fi crescute in apartament.Primavara este indicata tunderea plantei, pentru ca ea sa se dezvolte frumos si armonios. Pentru a stimula productia de flori, varfurile fuchsiei trebuie ciupite. Atfel, cercelusii vor fi mai bogati si mult mai colorati.
Temperatura
Este recomandat sa asezi fuchsia langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. In general, planta prefera o temperatura de 15-21o C in timpul zilei si cu 10o C mai redusa pe timpul noptii. Este bine sa stii ca fuchsia nu mai infloreste cand temperatura medie din timpul zilei creste peste 24 gradeC. Iarna cercelusul prefera umbra si o temperatura cuprinsa intre 4 si 10o C intrucat intra in perioada de repaus.
Inmultire
Fuchia poate fi inmultita prin butasi prelevati in perioada de primavara sau la inceputul toamnei. Este recomandat ca butasii sa fie prelevati de la lastarii tineri si sa fie lungi de 10-12 cm. Butasii se planteaza separat in compost umed, de preferinta un amestec de nisip si turba in parti egale. Radacinile vor aparea in 3-4 saptamani, dupa care plantele se pot muta in ghivece cu pamant special de plante. Operatiunea de inmultire prin seminte se poate face primavara, in lunile martie-aprilie. Semintele trebuie asezate intr-un ghiveci si acoperite cu un strat subtire de compost umed. Se adapostesc la umbra, la o temperatura de circa 16o C, pentru a inmuguri. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate, pot fi plantate in ghivece separate.
Udare
In perioada de vegetatie planta se uda periodic astfel incat pamantul sa fie in peranenta reavan. Solul indicat este amestecul de mranita si humus.Este bine sa hranesti planta si cu o solutie fertilizanta, la fiecare 2 saptamani, in perioada de crestere. Toamna, planta trebuie udata din ce in ce mai rar si cu cantitati din ce in ce mai mici de apa, pentru a o pregati sa intre in repaus. In perioada iernii, fuchisa se uda foarte rar, atat cat sa nu se usuce complet pamantul din ghivece.
Transplantare
In aprilie, plantele vor fi readuse la suprafata si transplantate sau puse direct in pamantul din gradina. Plantele vor avea o infatislare inestetica, dar dupa scurt vor reincepe sa creasca si sa produca flori pe toata perioada ce va urma.
Boli si daunatori
Paianjenul rosu este unul dintre cei mai aprigi daunatori ai fuchsiei. Planta mai poate fi atacata de rugina, afide, muste albe. Ca sa previi rugina si uscarea frunzelor este indicat sa plasezi cercelusul in medii cu o buna circulatie a aerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu