Familia: Compositae
Daliile sunt plante erbacee, perene, cu radacini tuberoase, au frunze cu petiol alungit si flori cu forme si nuante diverse
Cultivare si ingrijire
La inceputul primaverii, tuberculii cu radacina se planteaza intr-un pamant nici prea nisipos nici prea compact, in plin soare. Se uda la fiecare doua zile si se curata de florile ofilite. In noiembrie se taie lujerii la 20 cm de pamant si se scot tuberculii. Se zvanta si se acopera cu nisip sau cu turba sau se pastreaza intr-o camera intunecoasa, nu prea calda si nu prea uscata, descoperiti.
Inmultire
Cea mai simpla si mai rapida metoda este divizarea radacinilor. Plantarea se face in februarie-martie in sera, sau in martie-aprilie in gradina. Se uda din abundenta.
Udare
Udarea Daliei se face dimineata sau seara cu cantitati mari de apa. Buruienile care apar pe spatiul plantatiei se indeparteaza si solul se afaneaza. La unele specii de Dalia se procedeaza la tutorare sau musuroire, udarea producandu-se printre brazde.
Boli si daunatori
Daliile sunt plante destul de rezistente. Cu toate acestea ele pot fi afectate de paianjenul rosu, paduchi, larve care trebuie combatute cu metode specifice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu