Bougainvillea are flori purpurii, rosii, albe, portocalii si chiar si bicolore... Nimeni nu se poate gandi la vreun peisaj din Grecia, pe timpul verii, fara sa includa si impresionantele bougainvillea care adauga culoare fiecarui colt, in curti sau pe fundalul alb-albastru al insulelor grecesti. Cu toate acestea, bougainvillea nu este o planta originara din zona Mediteranei, ci din Brazilia.
Bougainvillea se dezvolta bine in toate tipurile de pamant si mai ales daca e plantat in ghivece mari, asezate pe balcon. Pamantul trebuie sa fie insa foarte usor drenabil deoarece cantitatile mari de apa dauneaza plantei. Primavara, cand vremea incepe sa se incalzeasca, apar frunzele, iar apoi apar bobocii. Florile apar la capatul ramurilor si dureaza mult. In climatele temperate inflorirea incepe primavara devreme si dureaza pana cand vine frigul. Toamna tarziu cand vremea incepe sa se raceasca, frunzele se ingalbenesc si cad, asa ca iarna bougainvillea arata ca orice copac desfrunzit.
Cultivare si ingrijire
Vara are nevoie de caldura multa si soare din plin, iar iarna se tine in sera rece sau in incaperi racoroase pentru a inflori abundent in viitorul sezon. Se uda saptamanal, din primavara pana toamna, apoi udarile se raresc, iarna mentinanadu-se substratul aproape uscat. Cand este foarte cald, se pulverizeaza zilnic pe frunze cu apa la temperatura camerei, exceptand perioada de inflorire. Daca sunt pulverizate florile cad si apar in numar foarte mic. Se transplanteaza primavara, dar numai daca este necesar (recipientul este neincapator). Sub forma de bonsai se transplanteaza odata la 3 ani, moment in care se taie jumatate din radacini. Tot in acest caz, dupa inflorire se scurteaza ramurile la jumatate. Taierile de corectare a coroanei se fac tot primavara.
Temperatura
Bougainvillea nu trebuie expusa la temperaturi scazute si nici curenti de aer puternici. Cel mai bine e sa asezati planta langa un perete, sa o tutorati pe un suport, sau sa o amplasati in oricare alt loc ferit si sa o legati bine
Temperatura optima - 10-25°C
Inmultire
Inmultirea este mai greoaie si se realizeaza prin butasi usor lemnificati, primavara sau vara. Butasul (fragment de lastar cu 2-3 frunze) se pune la inradacinat intr-un amestec de turba si nisip sau perlit, care este mentinut umed si cald. Se pot folosi si diversi stimulatori pentru inradacinare. Acestia vor inradacina in 3-4 luni.
Udare In perioada de vegetatie, pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca, iarna se uda mai rar. Este foarte important ca apa sa nu ramana in farfuriuta de sub jardiniera in care este planta, pentru a nu afecta radacinile. Cel mai bine este sa nu folositi farfuriuta , pentru a permite ca apa sa se scurga bine din jardiniera. Este bine sa se foloseasca apa la temperatura mediului. Udati planta de cate ori este nevoie. Verificati daca pamantul este uscat si daca constatati acest fapt, udati planta imediat. Planta suporta si udare pe frunze prin pulverizare .
Boli si daunatori Poate fi atacata destul de frecvent de cosenile, paianjenii rosii si paduchii de frunze, mai ales vara. Un alt pericol este cloroza care ingalbeneste frunzele. Excesul de umezeala din sol determina caderea frunzelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu